Fortsätt #prataomdet på turné 2012PRESSMEDDELANDE 2012-05-14. Fortsätt #prataomdet drar ut på en riksomfattande turné till landets gymnasieskolor, universitet och högskolor. Prataomdet-debatten sprids nu i landet, bortanför storstadsregionerna.

Fortsätt #prataomdet – reading & samtal är en scenisk läsning av texter, publicerade genom twitter och bloggar, om sexuella gråzoner med ett efterföljande publiksamtal. Readingen ackompanjeras av livemusik.

Hösten 2012 startar en riksomfattande turné till gymnasieskolor, högskolor och universitet. Fortsätt #prataomdet vänder sig dels till gymnasieungdomar som befinner sig i en period av livet då frågor om lust, gränser och sexuell identitet är högaktuella, samt till studerande på högskolor som i sin yrkesroll kommer att möta människor med problematiska och ibland traumatiska sexuella erfarenheter. Under året genomförs även en serie sceniska läsningar i Malmö, Göteborg och Umeå, öppna för allmänheten. Fortsätt #prataomdet är en ideell förening som drivs av Åsa Olsson och Andrea Grapengiesser. Turnén sker i samarbete med RFSU samt lokala arrangörer, med stöd av Svenska PostkodLotteriet. Publiksamtalet leds av sexualupplysare från RFSU.

I december 2010 rasade en debatt kring sexuella gråzoner i Sverige. Bakgrunden var häktningen av Julian Assange men framför allt en debattartikel och twittertråd på hashtagen #prataomdet, på initiativ av Johanna Koljonen. Gensvaret i traditionella medier blev stort och på Internet fullkomligt enormt. Behovet att prata om sexuella gråzoner och gränsdragningsproblematik visade sig vara starkt. En blogg skapades, www.prataomdet.se, genom ett nätverk av skribenter. I ett senare skede sammanställde dramatikern Åsa Olsson ett manus baserat på texter från twitter och bloggar. Manuset lästes första gången inför publik på Södra Teatern i Stockholm oktober 2011.

Här finns berättelser. Den om hjälten eller hjältinnan som monteras ner i all sin sjaskighet, som misstänks ha missbrukat sin maktställning för egen sexuell vinning. Historier spontant berättade, egna erfarenheter, gränsdragningsfrågor där den sexuella normen balanserar på en skör tråd mellan olika rådande och konkurrerande normer. Ämnet är fyllt av intressanta konflikter med en mängd olika ingångar och visar på betydelsen av att våga prata om sex.

Ladda ner pressmeddelande i PDF.